Ποιος, τι και γιατί;


 

Αν αναλογιστεί κανείς τη σύγχρονη εποχή, θα συνειδητοποιήσει πως αποτελούμε μέρος μιας κοινωνίας, η οποία για τη δομή και την εξέλιξή της, δεν λαμβάνει υπόψη όλους εκείνους που για διαφορετικούς λόγους, ηθελημένα ή μη, περιθωριοποιήθηκαν από την ίδια την κοινωνία. Το Solomon δεν αποτελεί μια πρωτοβουλία που δημιουργήθηκε από ντόπιους για να υποστηρίξει και να προσφέρει βοήθεια σε πρόσφυγες και μετανάστες. Είναι μια οργάνωση που δρα συλλογικά προς όφελος της κοινωνίας, μέσω μιας ομαδικής προσπάθειας για συνεργασία. Διότι στο τέλος της ημέρας, η κοινωνική ένταξη δεν είναι ζήτημα μόνο μίας κοινότητας, αλλά της κοινωνίας στο σύνολό της.

Τι κάνουμε

Το Solomon είναι μία κοινότητα ανθρώπων με διαφορετικά backgrounds, όπου μέσα από τις δραστηριότητές της στοχεύει να προσφέρει μία εναλλακτική οπτική της τοπικής κοινωνίας, πιο λειτουργική για όλα τα μέλη της.

Και αυτό το πετυχαίνουμε μέσω των media! Η βασική μας ομάδα αποτελείται από ταλαντούχους ανθρώπους που κατοικούν στην Αθήνα και κατάγονται από πολλές χώρες. Η θεματολογία μας ποικίλει καθώς πιστεύουμε πως το να είναι κανείς πρόσφυγας ή μετανάστης δεν σημαίνει πως γνωρίζει να εκφέρει άποψη μόνο για το προσφυγικό ή το μεταναστευτικό αντίστοιχα.

Η πρώτη μας δράση είναι η διαδικτυακή έκδοση ενός περιοδικού, γραμμένο στα Ελληνικά και τα Αγγλικά. Στο Solomon ενθαρρύνουμε τη συμμετοχή των προσφύγων και των μεταναστών στη συνδιαμόρφωση της κοινωνίας μέσα από την ελεύθερη έκφραση των απόψεων, των ιδεών και των ικανοτήτων τους. Η εμπλοκή των ντόπιων κρίνεται απαραίτητη σε κάθε διαδικασία, αφού η κοινωνική ένταξη είναι ένα ζήτημα που μας απασχολεί όλους σαν κοινωνία. Όλες μας οι δράσεις επικεντρώνονται στην συνεργασία μεταξύ μας.

Δεν αποτελούμε μία πρωτοβουλία που δημιουργήθηκε από τους ντόπιους για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες, αλλά όλοι μαζί συμμετέχουμε επί ίσοις όροις, κάτι που μας οδηγεί να λαμβάνουμε υπόψη μας περισσότερες από μία οπτικές.

Απόψεις

Η διαδικτυακή έκδοση του Solomon Magazine αποτελεί την πρώτη μας δράση. Όλοι οι άνθρωποι έχουμε άποψη για όσα συμβαίνουν γύρω μας και θα πρέπει να έχουμε το δικαίωμα να την εκφράζουμε ελεύθερα.

Ιδέες

Όταν η συζήτηση φτάνει στην κοινωνική ένταξη, τότε οι μετανάστες και οι πρόσφυγες που ζουν χρόνια στην Ελλάδα είναι εκείνοι που γνωρίζουν καλύτερα από κάθε άλλον από τι πάσχει το ελληνικό σύστημα. 

Ικανότητες

Η βασική μας ομάδα κατάγεται από 5 διαφορετικές χώρες και οι ικανότητές μας ποικίλουν: δημοσιογραφία, φωτογραφία, προγραμματισμός, επιχειρηματικότητα.

Γιατί όμως

τόσοι ελέφαντες;

Ο τίτλος Solomon προέρχεται από τον κεντρικό ήρωα του βιβλίου «Το Ταξίδι ενός Ελέφαντα» του Πορτογάλου συγγραφέα Jose Saramago. Το βιβλίο αυτό μιλά για την ιστορία του Solomon, ενός ελέφαντα που δεν μιλάει με λέξεις, παρά μόνο μέσα από πράξεις. Ο ελέφαντας αυτός έπρεπε να ταξιδέψει με τα πόδια από τη Λισαβόνα έως τη Βιέννη, όταν ο Βασιλιάς της Πορτογαλίας τον έδωσε ως γαμήλιο δώρο στον Δούκα της Αυστρίας. Ο Solomon όμως, έπρεπε να ταξιδέψει επίσης από την Ινδία στην Πορτογαλία όταν αγοράστηκε από τον Βασιλιά εξαρχής. Κατά τη διάρκεια των ταξιδιών του, ο Solomon αποκτούσε διαφορετικές προσωπικότητες στα μάτια των ανθρώπων που τον συναντούσαν για πρώτη φορά, ενώ στην πραγματικότητα ο ίδιος δεν άλλαζε καθόλου. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με τις μεγάλες αποστάσεις που αναγκάστηκε να διανύσει, τον έκανε τον ιδανικό εκπρόσωπο των προσφύγων και των μεταναστών.

Η ομάδα μας

Άννα Μιρόνοβα | Ρωσία

Ναντίρ Νούρι | Αφγανιστάν

Φάνης Κόλλιας | Ελλάδα

Νασρουντίν Νιζάμι | Αφγανιστάν

Γνώρισέ μας καλύτερα

Pin It on Pinterest

Follow the Elephant!