Στην κουζίνα είμαστε όλοι ίσοι

Τι θα μπορούσε να ενώσει περισσότερο ανθρώπους από διαφορετικές χώρες από το να μαγειρεύουν μαζί;

____

Αυτή ακριβώς η διαπολιτισμική επικοινωνία πάνω από μία κατσαρόλα και ψιλοκομμένα κρεμμύδια συνέβη την Κυριακή 12 Μαρτίου, στο εργαστήριο του Options FoodLab, το οποίο συνδιοργανώθηκε με τη βοήθεια των εθελοντριών της MKO CIVIS PLUS και πραγματοποιήθηκε χάρη στην καθοδήγηση του αξιολάτρευτου ζευγαριού από το Ιράκ, της Roàa και του Sinan.

Όπως είπε ο Jeff, μέλος του Options FoodLab, «Ήταν ένα από τα καλύτερα γαστρονομικά εργαστήρια που έχουμε πραγματοποιήσει μέχρι τώρα στον φιλόξενο χώρο της οδού Κασσάνδρας».

Το Options FoodLab είναι μια κοινότητα που αποτελείται από ντόπιους και άρτι αφιχθέντες συμπολίτες μας, που χρησιμοποιούν το φαγητό και το μαγείρεμα ως καταλύτη για διαπολιτισμική ανταλλαγή, προσωπική ανάπτυξη και ένταξη.

Το εργαστήριο της Κυριακής δεν θα μπορούσε να έχει πραγματοποιηθεί χωρίς την βοήθεια της Clea και της Francesca, δύο Ιταλίδες που βρίσκονται στην Ελλάδα με το ευρωπαϊκό πρόγραμμα εθελοντισμού EVS, οι οποίες γνώριζαν την Roàa και τον Sinan από τα μαθήματα ελληνικών στο After School της CIVIS PLUS.

To AfterSchool-Κοινωνικό Φροντιστήριο για παιδιά μεταναστών και προσφύγων είναι ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα που υλοποιείται από τη ΜΚΟ CIVIS PLUS με την υποστήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

Στο διαπολιτισμικό πάρτι που διενεργήθηκε στα πλαίσια του After School, το ζευγάρι από τη Συρία απέδειξε τις μαγειρικές του ικανότητες και μόλις παρουσιάστηκε η ευκαιρία του Options Foodlab, οι δυο εθελόντριες έσπευσαν να τους προτείνουν να συμμετέχουν. Μετά από αρκετές συζητήσεις, αποφασίστηκε ότι το πιάτο που θα παρουσιαζόταν στο εργαστήριο θα ήταν μία χορτοφαγική εκδοχή του γνωστού αραβικού πιάτου تمن جزر (ρύζι με καρότα και τόφου), το οποίο θα συνοδευόταν από σαλάτα Arabiyyeh (αραβική σαλάτα). Τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν ήταν παραδοσιακά υλικά της αραβικής κουζίνας προκειμένου η συνταγή να μαγειρευτεί με τον πιο αυθεντικό τρόπο.

Οι περισσότεροι από τους συμμετέχοντες του εργαστηρίου συμμετείχαν ενεργά και ενθουσιωδώς βοήθησαν τη Roàa στο μαγείρεμα. «Η ατμόσφαιρα ήταν πραγματικά φιλική. Ελπίζουμε να επαναληφθεί», είπαν πολλοί από τους παρευρισκόμενους.

Πολλά χέρια δούλεψαν μαζί για τον ίδιο στόχο, αφήνοντας κατά μέρος τις όποιες διαφορές. Κανένας δεν σκέφτηκε ζητήματα εθνικοτήτων και θρησκείας και κάπως έτσι διαμορφώθηκε γρήγορα ένα κλίμα αποδοχής και αγάπης, όπου όλοι ένιωσαν ευπρόσδεκτοι και η συνεισφορά όλων ήταν εξίσου σημαντική με αυτή των διπλανών τους.

«Ήταν μια πολύ σημαντική ευκαιρία για εμάς. Σας ευχαριστούμε πολύ.» είπε ο Sinan, ο οποίος ήταν εξαντλημένος, αλλά και ικανοποιημένος μετά την λήξη του εργαστηρίου.

Αυτή η εκδήλωση διαπολιτισμικής ανταλλαγής και κοινωνικής ένταξης έδωσε στη Roàa και στον Sinan την ευκαιρία να νιώσουν ότι οι ικανότητές τους εκτιμώνται από τους γύρω τους και ότι είναι εξίσου σημαντικά μέλης της τοπικής κοινωνίας στην οποία ζουν. Για μία μέρα άφησαν στο πίσω μέρος του μυαλού τους τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητα τους, τα οποία αφορούν τη διαδιακασία μόνιμης εγκατάστασής τους στην Ελλάδα.

Το εργαστήριο αυτό απέδειξε ότι η διαδικασία της ένταξης των προσφύγων στις τοπικές κοινωνίες είναι δυνατό να ξεκινήσει με μικρά βήματα, όπως το να μαγειρέψουμε και να φάμε όλοι μαζί φαγητά από τις κουζίνες όλου του κόσμου.

Μετά το επιτυχημένο εργαστήριο με επίκεντρο την ιρακινή κουζίνα, θα ακολουθήσει εργαστήριο για την κουζίνα της Συρίας, στο οποίο θα μαγειρέψουν λουκούλλειες συνταγές η Antishar και ο Nabil.

Περισσότερες λεπτομέρειες για το επόμενο εργαστήριο θα βρείτε στη σελίδα του Options FoodLab: http://options.limited/ καθώς και στη σελίδα της Μ.Κ.Ο. CivisPlus: http://civisplus.gr/.

Συντάκτρια: Francesca Basile, εθελόντρια στην Civis Plus με το πρόγραμμα EVS στην Ελλάδα

Previous

Πρόγραμμα Δραστηριοτήτων για Εφήβους

Next

Η σημασία της κουζίνας στον κινηματογράφο

Pin It on Pinterest

Share This

Share this post with your friends!

Follow the Elephant!